top of page

Artiklar om svenska uppfinningar / innovationer

Pacemakern – dosan som räddar liv varje dag

Över 3 miljoner hjärtpatienter i världen kan idag leva ett bra liv tack vare en svensk uppfinning. Och i Sverige använder cirka 44 000 personer denna lilla apparat. Pacemakern är idag en självklar och livsuppehållande medhjälpare för många hjärtpatienter, men det har inte alltid varit så.

Den implanterbara pacemakern är en svensk uppfinning som gör det möjligt för miljontals människor att leva ett
normalt liv. Den första pacemakern som opererades in hade tillverkats av den svenske läkaren och ingenjören
Rune Elmqvist.

     En av världens mest berömda patienter genom tiderna hette Arne Larsson. Han var född 1915 och led av en hjärtrytmrubbning som kallas Strokes-Adams syndrom och som ledde till att han ofta svimmade – ibland upp till 20-30 gånger per dag. Den 8 oktober 1958 blev han den förste i världen att få en pacemaker inopererad i kroppen.

     Pacemakern som användes hade tillverkats av den svenske läkaren och ingenjören Rune Elmqvist. Hans implanterbara pacemaker blev möjlig tack vare en nymodighet från USA – kiseltransistorn. Rune Elmqvist göt in kisel-transistorerna och ett hållbart batteri samt böjbara och hållfasta elektroder i en dosa av plast. Överläkare Åke Senning vid Karolinska Institutet opererade in apparaten, som var stor som en tändsticks-ask, i Arne Larssons bröstkorg.

Pacemaker 1.jpg

     Operationen lyckades, men efter bara tre timmar stannade pacemakern. Rune Elmqvist hade dock gjort ytterligare ett exemplar som opererades in nästa morgon och som höll i en vecka. Under sin livstid hade Arne Larsson inte mindre än 26 olika pacemakers. Han avled 2001 av andra orsaker än hjärtproblem och hade då överlevt både Elmqvist och Senning.

     Över 3 miljoner hjärtpatienter i världen kan idag leva ett bra liv tack vare pacemakern. I Sverige nvänder cirka 44 000 personer pacemaker.

Våra fraktpriser vid leverans inom Sverige: 
Vid köp för 0-449:- frakt: 49:-.

Vid Köp för 450-799:- frakt: 39:-.
Vid köp för 800:- eller mer, frakt: 0:-.
och de vanligaste
kredit- & betalkorten

 
Betalnings-
alternativ:

 
bottom of page